Wino białe lub czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała także do naszego kraju. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten rewelacyjny trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do posiłków nie jest nazbyt rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do których dań.
Wino online)
Jakie wino podawać do przystawek?
Jeżeli zaczynamy od przystawek, najprawidłowiej postawić na rozkoszne, białe wino, jakie powinno być poprawnie schłodzone. Od tej zasady jest jednakże wyjątek: jeśli przystawki dosmaczone są octem winnym, powinno się zaserwować do nich wino czerwone.
Wino białe
Które wino pasuje do past?
Makarony najodpowiedniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprzyzwoiciej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić również z winem różowym.
wino bag in box
Z którym winem serwować ryby?
Stara norma powiada, że do ryb najporządniej pasuje wino białe. Należałoby jednakże nie zapominać, że nie jest to bezwzględna reguła. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Warunek jest niemniej jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z którym winem najprawidłowiej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje wyłącznie wino czerwone. Cielęcina może być serwowana czy też z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.