Każda kuchnia znamionuje się osobistymi tradycjami, obrządkami oraz czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość uboga i prosta. Większości z nas jednoczy się tylko z pierogami (jakie są nadzwyczaj doceniane na całym globie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za lokalne, przede wszystkim z powodu podawania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz znawców kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone na ogół z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają nienagannie smak sztampowych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich wartość. W końcu to wyłącznie pożywienie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, specyficznych dla różnych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się jednak powtórnie na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie towary oraz składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak faktycznie niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film