Kuchnia krajowa ukształtowała się na przestrzeni wieków pod wpływem różnych narodowości. W rezultacie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, wonnością, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych krajów?
Co wpłynęło na postać kuchni krajowej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszankę kulturową. Obecne były w niej w następstwie tego różne ceremoniały, składniki oraz smaki. Polska kuchnia obejmuje w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, nieomal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można także te dania, które sztampowe są dla całej kuchni polskiej.
Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Podwalinę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta i ogórki, kartofle, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są standardowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w szczególe to, iż najważniejszym oraz w najwyższym stopniu sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść wolno w Polsce to ewidentnie:
• pierogi z różnorodnymi farszami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasola po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są oczywiście ziemniaki. Z zapałem przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma w zasadzie wiele do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Także przybywający do nas turyści uwidoczniają, że jest apetyczna oraz sycąca.