Krajowa kuchnia jest niesłychanie zróżnicowana. Jest to jak najbardziej pozytywne określenie, ponieważ wolno się w niej doszukać wielu rodzajów poszczególnych dań oraz posiłków. Dzięki temu zawsze można wybrać coś innego i różniącego się choćby przeciętnymi dodatkami od dań podstawowych. Kuchnia polska ze swych potraw jest znana także na całym świecie. Bardzo wielu recenzentów sławi sobie jej dania. Niektóre z nich są charakterystyczne właśnie dla kraju. Do takich potraw, z jakich przede wszystkim słynie ojczyzna wolno zakwalifikować kotleta schabowego oraz pierogi różnego rodzaju. Ludzie z innych państw, którzy zwiedzają Polskę nadzwyczaj w szeregu przypadków pragną spróbować tych kultowych w świecie smakołyków, pragną jednakże akompaniować przy ich przygotowywaniu. Rynek główny restauracja Też zagraniczni kucharze po fachu w pewnych momentach chcą zajmować się gotowaniem tylko i wyłącznie krajowych dań. Niestety mimo szczerych chęci nie zawsze udaje im się wiernie odtworzyć ten reprezentatywny smak, jaki mieści się w tych potrawach. Pod żadnym pozorem nie oznacza to niemniej jednak, że nie posiadają oni talentu kulinarnego. W wielu przypadkach najzwyczajniej w świecie bywa tak, że by móc przyzwoicie gotować polskie dania trzeba urodzić się Polakiem, lub długo przebywać w tym państwie, ponieważ nie wszystkich rzeczy można kupić i wyuczyć się z książki. W kuchni krajowej jest dużo specyficznych potraw. Niezwykle w wielu przypadkach są one kultowe na całym świecie. Głównymi takimi daniami, jakie są powszechnie legendarne jako wyroby Polaków są pierogi oraz schaboszczak. Niemniej jednak nienależny zapominać o innych typach potraw, jakimi są na przykład zupy. Też są one legendarne, lecz niestety już w mniejszym stopniu od dalej wymienionych dań.
Zobacz filmik z przepisem naszego szefa Kuchni